Disqus Nedir ?
Disqus, WordPress, Blogger ve bir çok CMS sistemi tarafından kullanılan bir yorum eklentisidir. Wordpres kullanıcıları arasında oldukça popüler olan Disqus yorum sistemi, gelişen tartışma toplumunun içinde web site sahipleri ve yorumcuları arasında daha kolay ve interaktif yorumlar yapılmasını sağlar.
Disqus, bir çok yararlı özelliğiyle WordPress tabanlı sistemlerde oldukça popüler bir eklenti haline geldi. Eğer sizde klasik wordpress yorum sisteminden sıkıldıysanız Disqus eklentisini tavsiye ederim.
Disqus Yorum Sistemi Genel Özellikleri
- Dişli yorumlar ve cevaplar
- Bildirimler ve e-posta ile cevap
- Abone ve RSS seçenekleri
- Toplu yorumlar ve Sosyal ağ hesaplarında paylaşabilme
- Güçlü moderasyon ve yönetici araçları
- Tam spam filtreleme, kara listeler ve beyaz listeler
- Yorumları beğenip beğenmeme
Bu özellikleri nedeniyle Disqus, WordPress’in sahip olduğu orjinal yorum sisteminden bazı durumlarda yetersiz kalıyor. Örneğin WordPress yorum sistemi pek çok spam yorum çekmektedir. İstenmeyen bu yorumlar wordpress sisteminde bulunan Akismet gibi eklentiler ile engellenebilir. Disqus yorum sistemi sayesinde tüm yorumlar spam süzgecinden geçirilir ve istenmeyen yorumlar oldukça kolay bir şekilde kontrol edilebilir.
Diğer bir özelliği ise eğer siteniz oldukça popüler ve çok yorum alan bir siteyse sahip olduğunuz yorumlar sitenizin yavaşlamasına sebep olabilir. Bu yavaşlamada Google sıralamasında sitenizi etkileyebilir. Disqus ise sitenizde olan yorumları kendi sunucularına yükler ve tüm yükü üstüne alır. Bu sayede yapılan yorumlar sayesinde yavaşlamamış olur.
WordPress Disqus Kurulumu
Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım. Klasik WordPress sisteminden Disqus yorum eklentisine geçtiğiniz de sahip olduğunuz yorumların hiç biri silinmez. Hepsini olduğu gibi Disqus yorum sistemine aktarabilirsiniz. Kurulumdan sonra wordpress yorumlarını disqus eklentisine aktarmadan da bahsedeceğim.
Öncelikle https://disqus.com/ adresine girin ve kayıt olun. Daha sonra üst taraftan Add Disqus to Your Site butonuna tıklayın.
Açılan sayfada Site ismi, moderasyon yapacağınız disqus adresini, kategoriyi doldurun ve kaydı tamamlayın.
- Şimdi WordPress yönetici paneline giriş yapın.
- WordPress yönetici panelinden sol tarafta bulunan Eklentiler > Yeni Ekle‘ye tıklayın.
- Arama kısmına Disqus yazarak eklentiyi aratın.
- Eklentiyi İndirin ve Aktifleştirin.
- Disqus eklentisini aktif hale getirdikten sonra yine sol taraftaki menüden Yorumlar > Disqus‘a tıklayın.
- Disqus ayarlarına girdikten sonra karşınıza Disqus kullanıcı adı ve şifre alanı gelir, gerekli alanları doldurun.
- Eklentiye başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra karşınıza kayıt ettiğiniz disqus yorum url’si gelecektir. Url’yi seçin ve Next butonuna basın.
Hepsi bu kadar Disqus eklentisi başarılı bir şekilde WordPress sitemize kuruldu.
WordPress Yorumlarını Disqus Yorum Sistemine Aktarma
Disqus yorum eklentisini sitenize ekledikten sonra orjinal wordpress yorum sisteminde yer alan yorumlar kullanıcılara kapanır ve bu yorumları göremezler. Bunu düzeltmek için wordpress’te bulunan yorumları disqus sistemine aktarmanız gerekmektedir.
- Admin paneline giriş yapın ve Yorumlar > Disqus‘a tıklayın.
- Disqus açıldıktan sonra sağ üstte bulunan Plugin Settings’e tıklayın.
- Aşağıda bulunan İmport ve Export ayarından Export Comments‘e tıklayın ve yorumlarınızın Disqus sistemine aktarılmasını bekleyin. Yorumlarınızın çokluğuna göre aktarma biraz zaman alabilir.
Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra WordPress yorumları başarılı bir şekilde Disqus eklentisine aktarılacaktır.
Disqus yorumları Google tarafından indekslenmiyormuş, bu doğru mu?
Evet, sanırım ana sayfada ki son yorumları indexliyor fakat genel olarak disqus yorumlarını indexlemiyor.
Genel olarak indexliyor seo dostu diye duymuştuk. index almıyorsa gereksiz bence
Çok iyi paylaşımlarda bulunuyorsunuz çok teşekkür ederim
Bir süredir bunu yapmayı istiyordum fakat “uzun iş” diye hep erteliyordum. Öylesine bi arama yapayım basit bir yolu var mıymış bakayım derken , sitenizi buldum bunca zaman boşuna ertelemişim, teşekkürler 🙂
iyi bir site