Günümüz teknolojileri, elektronik aygıtların hayatımızı daha kolaylaştıracağı ve bilgiye her yerden her zaman ulaşabilmenin ihtiyacı ile gün geçtikçe katlanarak ilerlemektedir. Bu teknolojik aygırların kontrolü, iletişimi,güvenliği, bellek yönetimi gibi donanım parametrelerinin kontrolü mikroişlemciler tarafından sağlanmaktadır.

Mikrodenetleyiciler ile uygulama geliştirme sürecini hızlandırmak ve ortaya çıkacak hataları azaltmak amacıyla Arduino Kartları üretilmiştir.

Arduino Nedir ?

Kolay kullanılabilir ve esnek bir donanım/yazılım mimarisine sahip, açık kaynaklı elektronik geliştirme kartıdır. Açık kaynaklı donanım ve açık kaynaklı yazılım olması sayesinde isteyen herkes istediği gibi kullanıp üretim yapabilir.

Arduinonun kökenleri Wiring ve Processing dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamına dayanıyor.  Processing hiç programlama deneyimi olmayan kişilere programlama öğretmek amacıyla Casey reas ve Ben Fry adlı araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bir programlama dili ve aynı zaman da Arduino IDE ortamıdır. Özellikle veri görselleştirme ortamında programlar yazmayı oldukça kolaylaştırdığından günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir.

Arduino Genellikle elektronik mühendislerinin uygulama alanı olan mikrodenetleyici tabanlı tasarımın kapıları Arduino ile çok az teknik bilgiye sahip insanlara açıldı. Çevresiyle etkileşimde bulunan interaktif nesneler oluşturmak isteyen tasarımcılar Arduino ile bunu kolaylıkla yapabilme olanağı buldu.

Google‘da yapacağınız bir aramada binlerce Arduino projesine ulaşabilirsiniz. Arduino ile yapılan insansız hava araçlarını bile görebilirsiniz. Ayrıca geliştiricilerin katkısıyla Arduino kod tabanı oldukça genişlemiş durumda. Bir çok donanım için hazırlanmış kütüphaneler bulmak mümkün.

Arduinonun neden bu kadar popüler hale geldiğinin nedenlerine bakacak olursak;

  • Geliştirme ortamının ve sürücülerinin kurulumu oldukça çok kolay bütün platformlarda çalışabiliyor.
  • Geniş kütüphane desteği sayesinde bir çok karmaşık işlem kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.
  • Arduino mikroişlemciler için kolaylaştırıcı bir geliştirme ortamı sunuyor.
  • Kolay bir şekilde çevresiyle etkileşime girebilen sistemler tasarlanabiliyor.
  • Birlikte çalışabilecek bir çok donanım desteği sunuyor. Arduino ya bağlanmayan hemen hemen hiç bir sensör yok.
  • Açık kaynaklı olduğundan isteyen herkes istediği gibi kullanmakta serbest.
  • Arkasında büyük bir topluluk desteği var. İnternet ortamında arduino ile yapılmış binlerce projeye ulaşabilirsiniz.
  • Arduino’yu programlamayı öğrendikten sonra yapacağınız projeler tamamen hayal gücünüze kalmış.