Android programlamaya ilk giriş dersimiz de Eclipse ADT ve Android SDK kurulumundan bahsetmiştik. Programlamaya başlamak için gerekli dosyaları indirip bilgisayarımıza kurduktan sonra android uygulama geliştirmek için Eclipse adlı IDE programını kullanacağız. Bu dersimiz de Eclipse programının arayüzünü tanıyıp, android yeni proje oluşturmayı sizlerle paylaşacağım.

Android Yeni Proje Oluşturma

Yeni bir proje oluşturmak için Eclipse programını açın.

File > New > Android Application Project‘i seçin.

Eğer kullandığınız Eclipse programında New sekmesinde Android Application Project yoksa File > New > Project’i seçin. Açılan pencereden Android‘in altından Android Application Project‘i seçin.
android proje oluşturma

Android Application Project‘i açtıktan sonra karşımıza gelen sihirbaz bizden proje ile ilgili bilgileri girmemizi istiyor.

Application Name: Yeni oluşturacağınız uygulamanın ismidir. Uygulama adı Play Store’de ve cep telefonlarında gösterilir.
Project Name: Proje ismi sadece Eclipse tarafından kullanılır. Genellikle uygulama adıyla aynı olur.
Package Name: Paket adı projenin benzersiz bir tanımlayıcısı olmalıdır. Genellikle kullanıcılara gösterilmez, ancak uygulama var olduğu sürece aynı kalır. Aynı uygulamanın birden çok sürümü bu şekilde aynı uygulama olarak kabul edilir.
Minimum Required SDK: Uygulamanızın çalışması için gerekli en düşük Android SDK sürümünü belirtir. Daha düşük APİ seviyesi daha fazla android cihazı destekler. APİ 8:Android 2.2 (Froyo) sürümünü seçin. APİ 8:Android 2.2 sürümünü seçmemizin nedeni, bu sürüm tüm android telefon kullanıcılarının %95’ine ulaşmamızı sağlıyor.
Target SDK:  Hedeflediğimiz SDK olarak tanımlanabilir ve uygulamanızı test edeceğiniz en yüksek sürümünü gösterir. Bu nedenle en son çıkan APİ 21: Android 4.X  (L Preview) sürümünü seçin.
Compile With:  Uygulamanın derlendiği android sürümünü gösterir. Varsayılan olarak, mevcut Android son sürümüne ayarlanır.
Theme: Uygulamanın varsayılan Android Uİ stilini belirtir.

android proje açma

Gerekli alanları yukarıda ki gibi doldurduktan sonra Next’e tıklayın.

Bir sonra ki ekranda karşımıza projeyi yapılandırma ekranı gelecek. Burayı olduğu gibi bırakın ve Next‘e tıklayın.
android proje oluşturma

Bir sonra ki diyalog kutusu oluşturacağımız uygulama için başlatıcı simgesi oluşturmamıza yardımcı oluyor. Çeşitli yollarla uygulama simgenizi değiştirebilir ve tüm ekran yoğunlukları için bir simge oluşturabilirsiniz. Aşağıda da görüldüğü gibi isterseniz uygulama simgesini resim , clipart ve ya yazı olarak oluşturabilir ya da bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir ikonu İmage File > Browse kısmından seçebilirsiniz.

android uygulama simgesi oluşturma

Android uygulama simgesini ayarladıktan sonra Next‘e tıklayın. Karşımıza gelen ekranda kodlayacağımız uygulamaya başlamak için bir etkinlik şablonu seçiyoruz.

Blank Activity: Navigasyon tarzında boş etkinlik şablonudur. Basit bir proje hazırlayacağımız için başlangıç noktası olarak bu şablonu seçiyoruz.

Blank Activity şablonunu seçtikten sonra Next‘e tıklayın. Karşımıza seçtiğimiz şablona isim vermemizi isteyen bir diyalog kutusu gelecek. İsterseniz varsayılan şablon ismini burdan değiştirebilirsiniz. Ben buraya da dokunmadan Finish butonuna tıkladım ve aşağıda göreceğiniz üzere ilk projemi oluşturdum.android proje oluşturmaAndroid yeni proje oluşturduktan sonra sol tarafta ki menüde proje dosyalarını görebilirsiniz. Ortada bulunan Activity_main.xml dosyasına tıkladığınız da projemizle ilgili kodlamayı yapacağımız editör penceresi açılacaktır. Bibilsek.com yazılı en alt bölümde ise projemizle hataları ve çeşitli bilgileri görebileceğimiz bir penceredir.